Ολοκληρώθηκε η έκθεση Creta Electronix 2022 στο Ηράκλειο Κρήτης

Η PROMAX εξηγεί: Οι πιο περίεργες πηγές τηλεοπτικών παρεμβολών


Μερικές φορές, σε τακτά χρονικά διαστήματα, το επίγειο ψηφιακό σήμα παρουσιάζει προβλήματα, όπως πχ pixels στην εικόνα. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και αυτοκίνητα στο δρόμο μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν σίγουρα να επιλυθούν, αλλά πρώτα πρέπει να τα εντοπίσουμε.

Ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι επαγγελματίες μερικές φορές δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν εύκολα την προέλευση μιας παρεμβολής που προκαλεί τα pixels στην εικόνα ή ακόμη και την πλήρη διακοπή του σήματος. Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε τις πιο "εξωπραγματικές" γνωστές πηγές προβλημάτων στην ψηφιακή επίγεια τηλεοπτική λήψη.

Ο εχθρός είναι στο σπίτι: Συσκευές που προκαλούν παρεμβολές

Φωτισμός LED: Αυτοί οι λαμπτήρες με χαμηλής ποιότητας τροφοδοτικά μπορεί να εισάγουν θόρυβο στο ηλεκτρικό δίκτυο, που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τροφοδοσία του επίγειου ψηφιακού δέκτη. Ένας πυρήνας φερρίτη γύρω από την καλωδίωση των λαμπτήρων LED μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ασύρματα routers: Είναι κακή πρακτική να τα τοποθετείτε κοντά σε τηλεοράσεις. Η αλλαγή της θέσης τους μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ηλεκτροκινητήρες: Ψυγεία, απορροφητήρες, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια, τρυπάνια … Ένας ηλεκτρικός κινητήρας θα προκαλέσει προβλήματα στην επίγεια ψηφιακή λήψη εάν οι καλωδιώσεις των συνδέσεων είναι σε κακή κατάσταση ή δεν έχουν εγκατασταθεί σωστά.

Θερμοστάτες σε λέβητες ή θερμοσίφωνες: Όταν τα ηλεκτρονικά τους κυκλώματα καταστραφούν, μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές για μερικά δευτερόλεπτα κατά την ενεργοποίησή τους. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να χαθεί το τηλεοπτικό σήμα.

Φωτοβολταϊκά πάνελς: Οι μετατροπείς που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελς μπορεί να παράγουν ηλεκτρική επαγωγή όταν παρουσιάζουν κακή θωράκιση ή δεν διαθέτουν ποιοτικά φίλτρα.

Προβλήματα με τους γείτονες: η παρεμβολή προέρχεται απ’ έξω

Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που προκαλούν διακοπές στο σήμα καθώς περνούν κοντά. Μπορεί να συμβεί όταν τα μπουζί των οχημάτων δεν είναι καλά μονωμένα και η τηλεοπτική μας εγκατάσταση χρησιμοποιεί ενισχυτές ευρείας ζώνης. Όποτε είναι δυνατόν, η λύση είναι η χρήση ενισχυτών μονού καναλιού ή τουλάχιστον ομοαξονικό καλώδιο με θωράκιση υψηλότερης ποιότητας.

Κτίρια υπό κατασκευή: Μια νέα, κοντινή κατασκευή μπορεί να προκαλέσει τη λήψη ηχώ στις κεραίες, η οποία δεν υπήρχε κατά την εγκατάσταση της κεραίας. Η λύση είναι η εκ νέου ρύθμιση του προσανατολισμού της κεραίας, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Dynamic echoes analyzer ενός πεδιόμετρου Promax.

Ακτινοβολία σήματος από Yagi κεραίες λήψης: Μια κακώς φιλτραρισμένη εγκατάσταση κεραίας, μπορεί να προκαλεί την εκπομπή σήματος σε κεραία που χρησιμοποιείται για λήψη. Μια ανάλυση πεδίου με χρήση κατευθυντικών κεραιών, μπορεί να βρει την κεραία που προκαλεί την παρεμβολή.

Παρεμβολές παρακείμενου καναλιού: Αυτό συμβαίνει όταν ένα επίγειο ψηφιακό κανάλι, επικαλύπτει μερικώς ένα γειτονικό κανάλι. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί από την πλευρά του δέκτη, πέρα ​​από την ευθυγράμμιση της κεραίας με άλλο πομπό ή την λήψη τηλεόρασης από άλλη πηγή, όπως πχ δορυφόρο, οπτική ίνα, καλώδιο ή DSL.

Παρεμβολές από φυσική πηγή

Τα δέντρα μπορούν να μπλοκάρουν τα τηλεοπτικά σήματα μεταξύ του πομπού και του δέκτη, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε εσωτερικές κεραίες. Η λύση είναι η εγκατάσταση κεραιών σε μεγάλο ύψος  στην ταράτσα. Επιπλέον, το πρόβλημα θα συμβεί εποχιακά όταν ασχολούμαστε με φυλλοβόλα δέντρα: Την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι πιθανότερο να δημιουργηθούν προβλήματα, απ’ ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν τα δέντρα χάνουν τα φύλλα τους.

Φαινόμενο εξασθένησης στις ακτές: Η υγρασία, η θερμοκρασία και οι παλίρροιες προκαλούν μεγάλη διακύμανση σήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μπορεί να μετριαστεί χρησιμοποιώντας κεραία υψηλότερης ποιότητας που ευθυγραμμίζεται με ακρίβεια χρησιμοποιώντας ένα πεδιόμετρο .

Οι ηλεκτρικοί φράκτες αποτελούν πηγή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών αν δεν είναι καλά γειωμένοι ή όταν η βλάστηση έρχεται σε επαφή με τα ηλεκτρικά καλώδια. Μια απλή περιοδική συντήρηση λύνει το πρόβλημα. Επίσης, ο φράκτης δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί παράλληλα στις ηλεκτρικές ή τηλεφωνικές γραμμές.

Τα πτηνά που κάθονται στις κεραίες μπορεί να έχουν επίδραση στην ποιότητα της λήψης. Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας στην εποχή της αναλογικής τηλεόρασης, αλλά είναι επίσης σημαντικό και στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση σε περιοχές με κακή λήψη. Είναι δυνατή η τοποθέτηση πλαστικών αιχμών στις κεραίες, καθώς η χρήση μεταλλικών αιχμών μειώνει την απόδοση της κεραίας.

Παρεμβολές που προκαλούνται από κακές πρακτικές στις εγκαταστάσεις τηλεοπτικής λήψης

Το καλώδιο που τυλίγεται σε βρόχο, λειτουργεί ως κεραία και λαμβάνει εξωτερικές ραδιοσυχνότητες.

Η ηλεκτρική καλωδίωση πρέπει να βρίσκεται μακριά από την ομοαξονική καλωδίωση. Σε τοπικά δίκτυα CATV, εάν το ομοαξονικό καλώδιο βρίσκεται πολύ κοντά στο ηλεκτρικό δίκτυο δημόσιου φωτισμού, όταν το τελευταίο ενεργοποιηθεί, αυτό θα προκαλέσει ποιοτική υποβάθμιση.

Αναλύστε πιθανές παρεμβολές 4G / 5G χρησιμοποιώντας επαγγελματικά πεδιόμετρα που διαθέτουν συγκεκριμένες λειτουργίες για τον εντοπισμό τους και εγκαταστήστε φίλτρα – εάν απαιτείται – ειδικά στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ενισχυτές ευρείας ζώνης.

Κατεστραμμένη καλωδίωση της οποίας το πλαστικό περίβλημα είναι ραγισμένο. Εκτός ότι σκουριάζει η θωράκιση, μπορεί επιπλέον να μεταφέρεται νερό στον εξοπλισμό κεραίας, με αποτέλεσμα την απενεργοποίησή του.

 

Πηγή: https://www.promaxelectronics.com